Sedeća odbojka

U Beogradu odigran i završni turnir Prve lige Srbije u sedećoj odbojci čime je završeno takmičenje u Prvoj ligi Srbije, odnosno u njenom skraćenom izdanju. Pre svega je jako važno da je liga uopšte i održana uz napore Saveza i klubova.

Konačan poredak Prve lige Srbije za 2021. godinu je sledeći:

1. OSUI „BORAC“ iz Novog Sada
2. OKI „BANjA LUKA“ iz Beograda
3. OSUI „LAKTAŠI“ iz Novog Beograda
4. KSO „SMEČ“ iz Beograda
5. OKI "FENIKS" iz Kikinde
6. KSO "KRAGUJEVČANI" iz Kragujevca
7. OSUI "CRVENKA" iz Crvenke

Šampion Srbije u sedećoj odbojci za takmičarsku 2020/2021. godinu je OSUI „BORAC“ iz Novog Sada.

Iako borba za svaki poen i želja za pobedama nije izostala, kikinđani ovog puta ne mogu biti zadovoljni postignutim.
Predsednik Đuričin nam je dao svoj komentar:
"Ekipi Borca iskreno čestitam na osvojenoj tituli Prvaka Srbije. Godina iza nas je protekla bez turnira, bez prvenstva mađarske i bez bilo kakvih drugih utakmica (osim Sarajevo opena iz oktobra), što je svakako ostavilo trag na kvalitet našeg tima. Formalno, ni ostale ekipe nisu bile u drugačijoj situaciji, ali je očigledno činjenica da su igrači 3 prvoplasirane ekipe učestvovali i u Ligi R.Srpske donela određenu razliku i prevagu u fizičkoj i tehničkoj kondiciji, sigurnosti, uigranosti, uz već nesporne kvalitete ovih ekipa. Naša igra je ostajala kratkog daha, sa oscilacijama i greškama u najnepoželjnijim trenucima. Ostaje nam da se nadamo da će do jeseni situacija sa pandemijom biti na nivou koji će obezbediti normalan režim treninga i takmičenja, pa da se dobro pripremimo i pružimo više u sledećem prvenstvu.
Pandemija je odnela čoveka koji nije propustio ni jednu utakmicu Feniksa u Kikindi, našeg definitivno najvernijeg navijača, g-dina Zorana Dragina, od koga smo se sa velikom tugom oprostili neposredno pred početak Lige.
Na kraju bih još poželeo uspeh reprezenaciji R.Srbije u Zlatnoj ligi nacija koja će se održati početkom jula u Asenu (Holandija), a u kom učestvuje prvih osam reprezentacija sa EP 2019."

Za Feniks igrali: Brandić (kapiten), Anđelov, Budurin, Debeljački, Marić, Mihaljčić, Milošev, Setorić, Stjelja, Vlajkov i Zavišin,


Trener: Dragin Branislav.

undefined

Sedeća odbojka

Više od godinu dana se nisu odigravane utakmice Prvenstva Srbije u sedećoj odbojci iz poznatih razloga. Savez Sedeće odbojke invalida Srbije, Sporski savez Kikinde i grad Kikinda su najzad omogućile odigravanje novog prvenstva, doduše u nešto skraćenom formatu. Tako su utakmice prvog kola odigrane bez publike i uz poštovanje drugih mera protiv zaraze od Covid'19.

Turnir Prvog kola je odigran u osnovnoj školi Vuk Karadžić u Kikindi i postignuti su sledeći rezultati:

OKI Feniks : OSUI Crvenka ........... 3:1
OSUI Crvenka : KSO Smeč ........... 0:3
KSO Smeč : OKI Feniks ................. 3:1

U narednom kolu Feniks se sastaje sa OKI Banja Luka (Beograd) i novoformiranim klubom OSUI Borac (Novi Sad). Učestvuju još OSUI Laktaši (Beograd) i KSO Kragujevčani (Kragujevac).

Za Feniks igrali: Brandić (kapiten), Budurin, Debeljački, Marić, Mihaljčić, Milošev, Setorić, Stjelja, Vlajkov i Zavišin,
Trener: Dragin Branislav.

OKI Feniks na međunarodnom turniru "Sarajevo open 2020"

Očigledno je da je situacija sa pandemijom Covid'19 vrlo promenljiva i da ni u sportskom svetu nikom ne ide na ruku. U toku borbe za vraćanje u nekakva normalna dešavanja, OKI Feniksu se ukazala prilika da nakon mnogo godina ponovo učestvuje na turniru Sarajevo open. Oni koji iole prate sedeću odbojku, moraju znati za ovaj prestižni turnir ili bar imaju ideju koliko je zadovoljstvo bilo da provesti par dana u društvu vrhunskih i profesionalno organizovanih klubova i igrača, naših prijatelja od kojih uvek ima šta da se nauči.

"Rezultat Feniksa u takvom društvu je očekivano poslednje, 6. mesto, ali i pored toga smo se uzdignute glave vratili kući. Naši protivnici (Čelik '07 iz Zenice, IOK Borac iz Banja Luke, IOK Doboj iz Doboja) nisu bili toliko nadmoćni koliko bi se moglo očekivati. Ako je i to neki reper, ni u jednom setu protivniku nismo otkinuli manje od 16 poena, što se, recimo, desilo svim ostalim ekipama na turniru, osim, naravno, prvaku. Ekipi domaćina "IOK Fantomi" iz Sarajeva sve čestitke za perfektnu organizaciju i još jedan pobednički pehar na tradicionalno najjačem turniru u Evropi." - rekao je kapiten OKI Feniks, Dragiša Brandić.

Ako još podsetimo da nisu završena prvenstva iz prošle sezone ni u Srbiji, ali ni i Mađarskoj (iako je dva puta započeto), kubertenovo "Važno je učestovati" posebno dobija na značenju, i nikako nije isprazno izgovorena floskula. Ono što je najvažnije je da se učešćem na ovom turniru pojavio tračak nade da takmičenja u sedećoj odbojci kreću stazama drugih sportova, da se klubovi i savezi organizuju tako da se takmičenja mogu održati na zadovoljavajuće bezbednom nivou. Naravno, postoje i drugi problemi osim Covida, a Feniksovci se nadaju relativno brzom razrešavanju i skorom početku Prve lige i kupa Srbije, kao i drugih takmičenja.

OKI Feniks na "Sarajevo open 2020":
Stoje: Đuričin (preds.), Debeljački, Stjelja, Setorić, Dragin (trener)
Sede: Zavišin, Budurin, Milošev, Brandić, Marić

Preuzmite rezulitate:
Sarajevo Open 2020 - PDF

undefinedundefinedundefinedundefinedundefined

Sedeća odbojka, OKI Feniks u međunarodnom prvenstvu Mađarske

Feniks i dalje u vrhu Mađarskog prvenstva


Rezultati prvog kola jesenjeg dela prvenstva Mađarske su poništeni. Tako su i tri pobede OKI Feniksa iz tog dela ostale neupisane. Naime, čelnici odbojkaškog saveza Mađarske su doneli ovakvu odluku uz nove propozicije takmičenja, te je prvenstvo počelo iznova, ali tako da nemađarske ekipe igraju u delu međunarodnog prvenstva ove države, što suštinski nije promenilo ništa u samom odigravanju, niti u sastavu lige ili nečem trećem.

Feniks je u subotu odigrao tri utakmice protiv timova direktnih konkurenata i za medalje i jednu protiv ekipe standardno pretplaćenu na donji deo tabele. Vratili su se u Kikindu sa tri pobede i poraz od Nyiregyhaze.

Rezultati:

Feniks - Nyiregyhaza ......... 1:3

Feniks - Vac ..................... 3:1

Feniks - Tatabanya ............ 3:0

Feniks - MTK Budimpešta ... 3:0

 

Važno je napomenuti da zbog zdravstvenih problema u Vac nije putovao najbolji igrač i reprezentativac Dragiša Brandić. Na mestu kapitena u timu ga je zamenio Budurin Aleksandar koji pokušao da pojasni neke detalje:

"Verovatno su zbog regularnosti takmičenja postavili sve međusobne utakmice četiri najbolje ekipe u istom danu. Međutim, pokazalo se da ovakav raspored, najblaže rečeno, baš i nije bila tako dobra ideja. Radi se o preopterećenju zbog jakih utakmica. Odigrati 4 utakmice na tri dobijena seta u istom danu, konkretno 14 setova... To je definitivno previše! Tokom poslednje utakmice je više od polovine naše ekipe počelo da kuburi sa grčevima i bolovima u zglobovima i leđima, a ni naši protivnici nisu to bolje podneli. Ne znam ni sam kako smo to izdržali. Svaka čast svim igračima, jer smo se ipak zadovoljni vratili i sa tri pobede. Čak i Nyiregyhazu smo imali u šaci. Tri od četiri odigrana seta sa njima su završena na razliku i prosto smo napravili nekoliko grešaka onda kada nisu smele da se dese. Zato jedva čekam revanš i nadam se da ćemo uspeti da dogovorimo drugačiji raspored."

Sledeći turnir prvenstva će se igrati u Tatabanji 14. marta.

 

OKI Feniks u Vacu:

Budurin, Milošev, Vlajkov, Debeljački, Mihaljčić, Setorić i Zavišin.

Trener - Dragin Branislav.undefined

Sedeća odbojka

U prvenstvu Mađarske je OKI Feniks pobedama protiv Vaca, Nađkaniže i Mozdulja (ž) započeo sezonu. Kikinđani brane 2 uzastopne prvenstvene titule, ali preostale 4 utakmice jesenjeg nisu odigrane. Naime, čelnici mađarskog saveza su na osnovu novih propozicija takmičenja doneli odluku da se Bajnokšag ne igra na predviđeni i započeti način. Razrešenje trenutne situacije i novi početak Bajnokšaga se očekuje na proleće.

 

U Prvenstvu Srbije ove sezone, na žalost, igraju samo 4 ekipe, među kojima samo Feniks nije (formalno) iz Beograda. Drugog novembarskog vikenda je planirano odigravanje svih 6 utakmica jesenjeg dela, ali dve utakmice nisu odigrane, zbog neočekivanih okolnosti. Kikinđani su u derbiju savladali KSO Smeč sa 3:0, ali su istim rezultatom poraženi od OKI Banja Luka, aktuelnog šampiona i već godinama neporažene ekipe. Tako će se preostali susret sa OSUI Laktaši odigrati na proleće. U ovakvom razvoju situacije kikinđani kažu da imaju realne šanse da osvoje titulu vicešampiona i nadaju da će istrajati u tome do kraja.

 

Početkom decembra su kikinđani 11. put učestovovali na međunarodnom turniru Banja Luka open, nesumnjivo najrespektabilnijem turniru u R.Srpskoj. Feniksi su se na ovom prestižnom turniru izborili za bronzanu medalju.

 

"Bilo kakvo sumiranje rezultata ne bi bilo ni moguće, ni realno, jer ni jedno od jesenjih delova prvenstava nije završeno. Tako je - kako je, viša sila, ali ne mogu da budem nezadovoljan. Dostigli smo dosta dobru formu i bitne utakmice u svakom od ovih takmičenja smo odigrali i dobili u najboljem maniru. Kako protiv Váca u Budimpešti, tako i protiv Smeča u Beogradu, i najzad protiv zagrebačkih Hrabrih u Banja Luci. Sada sledi pauza, pa na proleće krećemo iz novog početka." - rekao je trener Dragin Branislav.

 

OKI Feniks

stoje: (predsednik) Đuričin, Milošev, Vlajkov, Marić, Debeljački, Mihaljčić, (trener) Dragin,

sede: Budurin, Dragan, (kapiten) Brandić, Zavišin i Setorić.

undefined

OKI Feniks odbranio titulu šampiona Prvenstva Mađarske

Često se kaže da je titulu teško osvojiti, ali da ju je još teže odbraniti. OKI "Feniks" je prošlog vikenda upravo to uspeo da uradi i to u najboljem sportskom maniru, na najubedljiviji mogući način. U sportskom centru Mátraháza je prošlog vikenda završeno Prvenstvo Mađarske u kom je ponovo svaka od četiri ekipe gornjeg doma odigrala po tri utakmice (svako-sa-svakim), a kikinđani su i ovo kolo završili sa tri nove maksimalne pobede i neporaženi završili ovo takmičenje.

Feniks : Humanitaš (Tatabanja) .... 3:0 (16, 17, 19)
Feniks : Njiređhaza (Njiređhaza) ... 3:0 (12, 21, 20)
Feniks : Reprezentacija Slovenije ... 3:0 (17, 15, 10)

Poredak Bajnokšaga 2018/19:
1. OKI Feniks, Kikinda
2. SC Njiređhaza, Njiređhaza
3. Humanitaš SE, Tatabanja
4. Reprezentacija Slovenije
5. SC Vasas, Budimpešta
6. MTK - Mađarska ž.rep.
7. Hambuger SE, Nađkanjiža

Time je dominacija Feniksa u Mađarskoj ove i prethodne godine postala apsolutna i dokazana odbranom titule prvaka i ovogodišnjom duplom krunom, jer ova serija pobeda uključuje i osvajanje ovogodišnjeg Kupa Mađarske osvojenog u februaru. Nakon dodele pehara i zlatnih medalja je timu Feniksa čestitao g-din Đula Raška, predsednik Mađarskog Saveza sedeće odbojke, i g-din Branko Mihorko, predsednik Evropskog saveza sedeće odbojke i selektor reprezentacije Slovenije.

"Odlično smo započeli Prvenstvo i već posle polusezone smo verovali smo da ovo može da se desi, ali uvek treba računati da mogu da se dese neke nepredviđene stvari. I zaista smo imali ozbiljnih problema tokom Lige, povrede, bolesti, druge vrste odsustva igrača u bitnim momentima. Na primer, u prošlom kolu smo izgubili prvi set protiv perspektivnih slovenaca, a protiv iskusne Tatabanje smo tada vrlo teško dobili sa 3:2, itd. Za razliku od prošlog, u ovom kolu je sve bilo savršeno, sve nam je išlo od ruke. No, sada je sve to iza nas i srećan sam da smo uspeli da ostvarimo ovaj veliki uspeh. Čestitam i zahvaljujem se saigračima, treneru i upravi kluba, kao i svima koji su dali svoj doprinos da se ovo desi." - rekao je kapiten Dragiša Brandić.

Za OKI Feniks u sezoni 2018/19 igrali:
Anđelov, Brandić, Budurin, Dragan, Debeljački, Đapa, Marić, Mihaljčić, Milošev, Setorić, Vlajkov i Zavišin.
Trener: Dragin
Predsednik: Đuričinundefinedundefinedundefined

Početna strana vesti ← Older posts