Apel za solidarnost u borbi protiv Covid-19 virusa !

Republika Srbija
Autonomna pokrajina Vojvodina

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu

APEL ZA SOLIDARNOST

Povodom uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa u Republici Srbiji i uvedenim merama zabrane izlaska na ulicu za građane starije od 65 godina, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu poziva sve pokrajinske granske saveze, sportske saveze, teritorijalne sportske saveze,sportske organizacije i klubove na teritoriji AP Vojvodine da obaveste svoje članstvo i da se svi zajedno stavimo na raspolaganje našoj državi,budemo solidarni i doprinesemo prevazilaženju vanrednog stanja kroz uključivanje u volonterski rad sa svojim lokalnim samoupravama,u skladu sa svojim mogućnostima.
Apelujemo na čitavu sportsku javnost, sportiste, sportske radnike i sve ljude dobre volje ,sa teritorije AP Vojvodine, koji žele da učestvuju u pružanju pomoći najstarijim sugrađanima kojima je u ovom trenutku pomoć neophodna, da se jave svojim granskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije kako bi dobili potrebne informacije o volonterskom radu.

Pokrajinski sekretar, Vladimir Batez

 

 

 

Почетак прекограничног пројекта „Социјална интеграција кроз параспорт – Parainspired!“

Покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез, на конференцији поводом отварања пројекта „Социјална интеграција кроз параспорт – Parainspired!“, који заједнички спроводе Покрајински секретаријат за спорт и омладину, као водећи партнер, Фонд „Европски послови“ АП Војводине, Општина Инђија и Олимпијски комитет Босне и Херцеговине, у оквиру ИПА II програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина, изјавио је да пројекат има изузетан значај за развој и рекреативног и такмичарског спорта међу особама са инвалидитетом.

 

Циљ пројекта Parainspired! је повећање учешћа особа са инвалидитетом у спортским активностима у пограничном подручју, као и стварање услова за већу доступност спортске инфраструктуре особама са инвалидитетом.

Пројекат „Социјална интеграција кроз параспорт – Parainspired!“ подразумева читав низ активности које ће трајати 15 месеци. То су: истраживање о учешћу особа са инвалидитетом у спортским активностима у Срему и кантону Сарајево, на основу кога ће бити урађен наставни материјал за спортске стручњаке ангажоване у спорту особа са инвалидитетом, затим четири радионице, две у Сарајеву и две у Инђији, симпозијуми на којима ће бити представљени резултати истраживања и иновације за укључивање особа са инвалидитетом у спортске активности, ангажовање четири спортска стручњака који ће осам месеци радити на промоцији спорта особа са инвалидитетом и, такође, набавка спортске опреме за локалне спортске организације које раде са спортистима са физичким инвалидитетом и превозног средства за особе са инвалидитетом.

Средства за спровођење пројекта износе 263.914,43 евра, Европска унија кофинансира у износу од 224.327,27 евра.

Владимир Батез је нагласио да овај пројекат има изузетан друштвени значај, као и да су бенефити вишеструки.

„Један од бенефита је и набавка комбија за превоз спортиста са инвалидитетом и 10 инвалидских колица прилагођених за професионални параолимпијски спорт, као и набавка и друге спортске опреме и реквизита, јер је циљ овог пројекта управо стварање услова да се што више особа са инвалидитетом може бавити спортским активностима,“ изјавио је ресорни секретар за спорт и омладину и додао да су промотери пројекта и наши прослављени параолимпијски шампиони и освајачи великог броја медаља на међународним такмичењима у параспорту Борислава Перић-Ранковић, Златко Кеслер и Дејана Бачко.

Учеснике данашње конференције поздравили су и председник Општине Инђија Владимир Гак, директорица Фонда „Европски послови“ АП Војводине Видосава Ендерић и у име Олимпијског комитета БиХ Јасмин Хоџић.

Владимир Гак је изразио задовољство што је Општина Инђија копартнер на пројекту који је важан за, како је рекао, наше суграђане са инвалидитетом, и да има шири друштвени значај. Подвукао је, такође, да са Покрајинским секретаријатом за спорт и омладину, кроз реализацију низа пројеката, ова општина остварује добру сарадњу.

Према речима Видосаве Ендерић, Фонд „Европски послови“ пружа подршку свим институцијама у АП Војводини у смислу апсорпције средстава из ЕУ. Она је додала да је ЕУ усвојила европску стратегију о инвалидности (од 2010. до 2020. године) у којој је прецизирано које активности треба да се спроводе како би се олакшао и унапредио живот особа са инвалидитетом и да је за такве пројекте издваја значајна средства.

Иначе, према подацима Светске здравствене организације, чак 10 одсто светског становништва чине особе са инвалидитетом. Спорт и телесне вежбе одавно се користе као средство лечења, а физичка активност има велики значај у оспособљавању и афирмисању особа са инвалидитетом и у значајној мери помаже њихово укључивање у нормалне животне токове.

undefinedundefinedundefinedundefined

За покрајинске гранске савезе 100 милиона динара

У Великој сали Спортског савеза Војводине у Новом Саду данас су челници Покрајинских гранских савеза потписали уговоре са Покрајинским секретаријатом за спорт и омладину о расподели средстава за овогодишње програме у вредности од 100 милиона динара. Реч је о редовном годишњем финансирању 56 гранских савеза за које је издвојено 80 милиона динара као и о посебним програмима којима је намењено 20 милиона и 800.000 динара.

 

По речима Владимира Батеза, покрајинског секретара за спорт и омладину овогодишњи буџет тог секретаријата је 330 милиона и 700 хиљада динара од чега је 174 милиона и 630 хиљада динара намењено сектору спорта.
- Наш секретаријат заправо суфинансира Спортске савезе и сугестија је да се додатни, алтернативни извори финансирања потраже и преко локалних самоуправа каже Батез.- Многи савези раде на најбољи начин и имамо добру сарадњу. Надам се да ћемо успети да обетбедимо додатна средства јер нам предстоји низ догађаја од посебног значаја за АП Војводину и да ћемо успети да их подржимо.

У редовне програме финансирања 18 милиона динара намењено је стипендистима, четири милиона спортским стручњацима и тренерима, афирмацији школског и универзитетског спорта пет милиона динара…

У оквиру посебних програма за потребе организације међународних такмичења издвојено је 14. милиона динара, за акциони план 4,8 милиона, за школски спорт 1,2 милиона динара и за инфраструктурна опремања 430.000 динара.undefinedundefined

SPORTSKI TALENTI VOJVODINE I FINANSIRANJE TRENERA – 2019

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i u 2019. godini nastavlja praksu finansiranja perspektivnih sportskih stručnjaka (trenera) kroz program stručnog usavršavanja.
TALENTI TRENERI 2019

Takođe, u nastavku realizacije “Sportski talenti Vojvodine 2019” čiji je cilj identifikacija, praćenje i finansijska podrška perspektivnim i talentovanim sportistima na putu ka ostvarivanju međunarodnih vrhunskih rezultata Pokrajinski sekretarijat za sport finansira mlade talente.
TALENTI SPORTISTI 2019

Pozivamo vas da u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima i kriterijumima za stipendiranje sportista i usavršavanje sportskih stručnjaka u AP Vojvodini dostavite svoje predloge najkasnije do 11.01.2019. godine kako bi Stručna komisija STSV blagovremeno napravila predlog sportskog stručnjaka i sportista.
APV - Pravilnik o stipendiranju

Početna strana vesti ← Older posts