VLADAJU SVETOM SA REKETOM: Dve decenije rada stonoteniskog kluba osoba sa invaliditetom

Stonoteniski klub osoba sa invaliditetom spin Novi Sad danas obeležava dve decenije rada. Takmičari Spina dominiraju na svim meridijanima n Okosnica su reprezentacije

undefined

PREGRŠT društvenih nagrada, kao posebno priznanje za veliki broj osvojenih paraolimpijskih, svetskih i evropskih odličja na svim meridijanima, potvrda su predanog rada svih u Stonoteniskom klubu osoba sa invaliditetom Spin, jednom od naših najtrofejnijih sportskih kolektiva. Novosadski majstori celuloidne loptice, koji danas, 18. februara, obeležavaju dve decenije od osnivanja kluba, drže primat i na najvećoj, planetarnoj sceni, pošto drže vodeće pozicije na svetskim rang--listama i čine okosnicu reprezentacije Srbije, visoko kotirane među sportskim velesilama.

Oni su nas bezbroj puta obradovali donoseći medalje sa paraolimpijskih igara od Seula pa do Rio de Žaneira, svetskih prvenstava i šampionata Evrope, kao i osvajanjem svetskih kupova u raznim delovima sveta.
Zlatko Kesler, naš najbolji stonoteniser sa invaliditetom, vlasnik 24 svetske medalje sva tri sjaja, sada selektor našeg nacionalnog tima, osnovao je klub 18. februara 1999. godine uz podršku tadašnjeg saigrača Ilije Đurašinovića i nekolicine entuzijasta. Tu su neprikosnovena Borislava Perić Ranković, vladarka planete sa 20 trofeja, zatim Nada Matić, Mitar Palikuća, Biljana Ubović, Darko Babić, Miroslav Homa, Zoran Matić, Nemanja Divnić, Dragan Bunčić, Mile Ilić..., svi osvajači medalja sa najvećih takmičenja i višestruki prvaci Srbije.

Uz Keslera, sa takmičarima rade treneri, vrhunski stručnjaci, Lazar Kurteš, bivši igrač i selektor našeg nacionalnog tima, Miodrag Čović, dr Romana Romanov, Pavle Vukadinov...
- Ponosan sam ne samo na fantastične rezultate naših takmičara nego i na činjenicu da se u našem klubu predano radi i druži i da smo pokretač i primer ostalim organizacijama sportista sa invaliditetom - kaže Ranko Popović, predsednik kluba. - Sarađujemo odlično, sve se zasniva na planovima, često razgovaramo, programiramo, a od svega je najznačajnije to što su svi posvećeni sportu i što to pokazuju i dokazuju u svetskoj konkurenciji.

undefined
Borislava Perić Ranković povodom Dana državnosti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića primila Zlatnu medalju za zasluge / Foto Tanjug


S obzirom na to da je Novi Sad i centar reprezentacije Srbije, spinovci, koji su okosnica našeg nacionalnog tima, redovno treniraju i sa ostalim našim najboljim stonoteniserima, kao što su Goran Perlić, Milan Zelen, Ana Prvulović, Krističa Arančić, Sanja Mijatović, Zorica Popadić, Boris Stoiljković...
Stonoteniseri Spina u "Spensu"

undefined

PRIZNANjA I NAGRADE
ZLATKO Kesler, Borislava Perić Ranković, Nada Matić i Mitar Palikuća, stonoteniseri Spina, u svetskom su vrhu i nosioci su brojnih nacionalnih priznanja među kojima su nagrada "Jovan Mikić Spartak", najviše priznanje u oblasti sporta u Vojvodini, Nagrada Vlade Vojvodine, "Vihor", "Majska nagrada", priznanja Grada Novog Sada, a Borislava je pre dve godine zvanično proglašena za najbolju stonoteniserku sveta na ceremoniji u Portugaliji.
A Borislava Perić Ranković je povodom praznika, Dana državnosti Srbije, iz ruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića primila odlikovanje - Zlatnu medalju za zasluge u sportu.
Doček šampiona iz Rija - Nada Matić, Palikuća, Kurteš, Kesler i Borislava Perić Ranković

undefined

Zlatko Kesler

undefined
PRAVILA
TAKMIČENjA u stonom tenisu za osobe sa invaliditetom, koji se igra u čak 104 zemlje na svetu, održavaju se u 11 klasa: od 1. do 5. su takmičari u kolicima, od 6. do 10. takmičari koji se takmiče u stojećem stavu, a klasa 11 su osobe sa mentalnim oboljenjima.
Takmičenja su u singlu, dublu i u konkurenciji timova i po pravilima koja su neznatno modifikovana u odnosu na pravila Međunarodne stonoteniske federacije. Razlike su u načinu servisa, dodirivanju stola rukom u kojoj nije reket, veličini ringa i upotrebi kolica.

OKI Feniks odbranio titulu šampiona Prvenstva Mađarske

Često se kaže da je titulu teško osvojiti, ali da ju je još teže odbraniti. OKI "Feniks" je prošlog vikenda upravo to uspeo da uradi i to u najboljem sportskom maniru, na najubedljiviji mogući način. U sportskom centru Mátraháza je prošlog vikenda završeno Prvenstvo Mađarske u kom je ponovo svaka od četiri ekipe gornjeg doma odigrala po tri utakmice (svako-sa-svakim), a kikinđani su i ovo kolo završili sa tri nove maksimalne pobede i neporaženi završili ovo takmičenje.

Feniks : Humanitaš (Tatabanja) .... 3:0 (16, 17, 19)
Feniks : Njiređhaza (Njiređhaza) ... 3:0 (12, 21, 20)
Feniks : Reprezentacija Slovenije ... 3:0 (17, 15, 10)

Poredak Bajnokšaga 2018/19:
1. OKI Feniks, Kikinda
2. SC Njiređhaza, Njiređhaza
3. Humanitaš SE, Tatabanja
4. Reprezentacija Slovenije
5. SC Vasas, Budimpešta
6. MTK - Mađarska ž.rep.
7. Hambuger SE, Nađkanjiža

Time je dominacija Feniksa u Mađarskoj ove i prethodne godine postala apsolutna i dokazana odbranom titule prvaka i ovogodišnjom duplom krunom, jer ova serija pobeda uključuje i osvajanje ovogodišnjeg Kupa Mađarske osvojenog u februaru. Nakon dodele pehara i zlatnih medalja je timu Feniksa čestitao g-din Đula Raška, predsednik Mađarskog Saveza sedeće odbojke, i g-din Branko Mihorko, predsednik Evropskog saveza sedeće odbojke i selektor reprezentacije Slovenije.

"Odlično smo započeli Prvenstvo i već posle polusezone smo verovali smo da ovo može da se desi, ali uvek treba računati da mogu da se dese neke nepredviđene stvari. I zaista smo imali ozbiljnih problema tokom Lige, povrede, bolesti, druge vrste odsustva igrača u bitnim momentima. Na primer, u prošlom kolu smo izgubili prvi set protiv perspektivnih slovenaca, a protiv iskusne Tatabanje smo tada vrlo teško dobili sa 3:2, itd. Za razliku od prošlog, u ovom kolu je sve bilo savršeno, sve nam je išlo od ruke. No, sada je sve to iza nas i srećan sam da smo uspeli da ostvarimo ovaj veliki uspeh. Čestitam i zahvaljujem se saigračima, treneru i upravi kluba, kao i svima koji su dali svoj doprinos da se ovo desi." - rekao je kapiten Dragiša Brandić.

Za OKI Feniks u sezoni 2018/19 igrali:
Anđelov, Brandić, Budurin, Dragan, Debeljački, Đapa, Marić, Mihaljčić, Milošev, Setorić, Vlajkov i Zavišin.
Trener: Dragin
Predsednik: Đuričinundefinedundefinedundefined

OKI Feniks ne posustaje u Bajnokšagu

OKI "Feniks" je u sportskom centru Mátraháza nastavio takmičenje u Prvenstvu Mađarske. Podsećamo da u prolećnom delu Bajnokšaga četiri najbolje ekipe igraju svako sa svakim po dva puta, a osim kikinđana su mesto u gornjem domu obezbedili još i Njiređhaza, Humanitaš (Tatabanja) i novi gost Prvenstva, Reprezentacija Slovenije.

U prvoj rundi prošle subote je OKI Feniks izvojevao tri teške pobede, zadržao vodeće mesto na tabeli, šta više, i dalje je neporažen. Ovo kolo je bilo posebno teško za igrače, kako zbog problema sa ranije pomenutom slabijom pripremom igrača, tako i zbog nekompletnosti tima, da bi to sve na kraju uticalo i na produženje ukupnog trajanja utakmica koje je premašilo 4,5 sata.

Susret sa Njiređhazom je završen u četiri tesna seta, da bi se van svih očekivanja, sledeća utakmica protiv Tatabanje završila tek nakon 5 setova, i to nakon vođstva protivnika od 2:0 u setovima. Kao da u ovoj fazi opravdavaju ime kluba, Feniksi su ponovili preokret iz prošlonedeljnog kola Prvenstva Srbije, smogli su snage i koncentracije u momentima kada su ih mnogi već otpisivali. Nakon dve iscrpljuuće utakmice je i susret protiv perspektivne Slovenije počeo onako kako ne treba - gubitkom prvog seta. Na sreću, nalet ove mlade, ali objektivno najslabije ekipe u ovoj četvorki, ipak nije izdržao mnogo duže od toga.

Tatabanja je pobedom nad Njiređhazom zamenila ovaj tim na drugom mestu tabele, a prvo mesto Feniksa je dovoljno ubedljivo da možemo reći da je nova titula na dohvat ruke. Ipak, kako i sami kažu, ništa nije gotovo dok nije sasvim gotovo.

U Matrahzi su za OKI Feniks igrali:
Brandić, Budurin, Dragan, Debeljački, Mihaljčić, Milošev, Setorić, Vlajkov i Zavišin.
Trener: Draginundefinedundefined

Kikinđani sa polovičnim uspehom

Prošle nedelje su u kikindskoj osnovnoj školi "Vuk Karadžić" odigrane prve tri utakmice prolećnog dela Prvenstva Srbije. Osim domaćeg Feniksa, učestvovale su ekipe Laktaši i Smeč iz Beograda.

Feniks . Laktaši .... 3:2
U prvoj utakmici su odbojkaši Laktaša dobili prva dva seta, ali su domaći odbojkaši uspeli da se konsoliduju, da preokrenu tok meča i da osvoje preostala tri seta.
U petom setu je drama kulminirala kada je Feniks propustio prve dve meč lopte i rezultat doveden na egal. I tada su domaći imali više hrabrosti i pobedili rezultatom 16:14.

Laktaši : Smeč .... 1:3
U drugoj utakmici je Smeč dominirao i pobedio Laktaše sa 3:1. Izgubljeni set je bio rezultat opuštanja igrača tima konačnog pobednika.

Smeč : Feniks ...... 3:1
U trećoj utakmici je Feniks protiv Smeča u prva tri seta imao značajne prednosti od po 6-7 poena, ali je samo u jednom od njih to uspeo da realizuje. Četvrti set je pokazao umor kod obe ekipe u kom su se gosti bolje snašli, a domaćini nisu imali snage da ponove preokret nakon početnog vođstva beograđana u njemu.

"Na kraju je rezultat je zadovoljavajući, jedna pobeda i jedan poraz. Da smo mogli više, uradili bismo više. Igrali smo sa igračima koji su bili na raspolaganju i to mahom polovično spremnim. Naime, odmah nakon nedavnog uspeha u Kupu Mađarske se više od polovine igrača razbolelo od gripa i u narednih par nedelja je praktično bilo nemoguće održavati treninge, pa smo tek uoči kola imali nekoliko treninga. Jasno je da u ključne utakmice treba izaći spremniji nego inače, a na žalost nam se desilo nam se baš suprotno." - rekao je trener Dragin.

Ove tri utakmice su praktično bile derbiji timova koji su kvalitetom i pozicijama na tabeli vrlo bliske. Ipak, ovaj tromeč nije doneo pomeranja na tabeli Prvenstva: Smeč ostaje na drugom, Feniks na trećem i Laktaši na četvrtom mestu, dok je na prvom mestu neporažena Banja Luka. undefined

За покрајинске гранске савезе 100 милиона динара

У Великој сали Спортског савеза Војводине у Новом Саду данас су челници Покрајинских гранских савеза потписали уговоре са Покрајинским секретаријатом за спорт и омладину о расподели средстава за овогодишње програме у вредности од 100 милиона динара. Реч је о редовном годишњем финансирању 56 гранских савеза за које је издвојено 80 милиона динара као и о посебним програмима којима је намењено 20 милиона и 800.000 динара.

 

По речима Владимира Батеза, покрајинског секретара за спорт и омладину овогодишњи буџет тог секретаријата је 330 милиона и 700 хиљада динара од чега је 174 милиона и 630 хиљада динара намењено сектору спорта.
- Наш секретаријат заправо суфинансира Спортске савезе и сугестија је да се додатни, алтернативни извори финансирања потраже и преко локалних самоуправа каже Батез.- Многи савези раде на најбољи начин и имамо добру сарадњу. Надам се да ћемо успети да обетбедимо додатна средства јер нам предстоји низ догађаја од посебног значаја за АП Војводину и да ћемо успети да их подржимо.

У редовне програме финансирања 18 милиона динара намењено је стипендистима, четири милиона спортским стручњацима и тренерима, афирмацији школског и универзитетског спорта пет милиона динара…

У оквиру посебних програма за потребе организације међународних такмичења издвојено је 14. милиона динара, за акциони план 4,8 милиона, за школски спорт 1,2 милиона динара и за инфраструктурна опремања 430.000 динара.undefinedundefined

Kikinđani pobednici Kupa Mađarske 2019


U sportskoj hali Törekves u mađarskoj prestonici su prošlog vikenda odigrane utakmice Kupa Mađarske za 2019. godinu.
Nakon niza bronzanih i srebrnih medalja kikindski tim OKI Feniks je nazad uspeo da se osvoji Kup i da se nađe na najvišem stepeniku pobedničkog postolja.

"Vodeće mesto u tekućem prvenstvu nam je obezbedilo najpovoljniju startnu poziciju u grupi za Kup, ali sistem sa ukrštanjem u polufinalu je takav da na kraju ne možete da izbegnete ni jedan susret sa najjačim ekipama. Pokazali smo zrelost, borbenu, ali i inteligentnu igru kojom smo dominirali tokom svih 5 odigranih utakmica. Činjenica da nismo izgubili ni jedan set pokazuje i da smo u Budimpeštu došli najspremniji i sa najvećom željom da najzad uspemo da osvojimo i ovaj trofej, na koji su naši domaćini toliko ponosni i ljubomorni, i koji do danas nije napustio granice Mađarske." - zadovoljno je završio svoj komentar Dragin, strateg kikinđana.

Na putu do titule OKI Feniks je u grupi savladao ekipe iz Nađkanjiže, Vaca i MTK, a u polufinalu savladali tim iz Tatabanje. U finalu je protivnik bio tim Njiređhaza, najčešći finalista i sa ubedljivo najviše pobeda u njima. Finale i utakmica za 3. mesto su igrane na tri dobijena seta,

Na završnoj ceremoniji je kapitenu Feniksa su pobednički pehar i zlatne medalje uručili predsednik mađarskog saveza sedeće odbojke, g-din Đula Raška i državni zvaničnici Mađarske. U borbi za 3. mesto je ekipa Tatabanje savladala Vac.

Pobednici Kupa Mađarske 2019, OKI Feniks:
stoje: Đuričin, Marić, Setorić, Milošev, Anđelov, Dragin
sede: Zavišin, Mihaljčić, Budurin, Debeljački, Vlajkov, Brandić

"Odigrati 2 ili 3 utakmice istog dana je već vrlo naporno za svakog igrača. A kada posle 4 utakmice izađete na crtu Njiređhazi u finalu - svesni ste kakav je zadatak bio pred nama. Sa druge strane, razmišljali smo da su i oni su prošli sličan put, a prošlogodišnja prvenstvena titula nam je obezbedila pravo na realni otimizam. Igrali smo neopterećeno, svesni da nemamo šta da izgubimo i to se ispostavilo kao odličan recept. Polufinalna i finalna utakmica su bile sve drugo samo ne lake, ali mislim da smo svi dali svoj maksimum i da je naš trener najbolje iskoristio sve raspoložive igrače i odlično rasporedio snage. Koristili smo svoje prilike, držali utakmice u svojim rukama i pobede nisu dolazile u pitanje. Od srca čestitam saigračima i treneru i posebno sam ponosan na ovaj uspeh." - rekao je kapiten Brandić.

On je uputio i poziv ljudima dobre volje da se priključe klubu, da igraju sedeću odbojku. Poziv je stalno otvoren svima, bez obzira na doba života, pol, invaliditet ili bilo šta drugo. Neka dođu da se okušaju, a tvrdi da će im se svima svideti i ova priča, i ovaj sport i pozitivna atmosfera u ovom društvu. Kaže da je neophodno da se igrački kadar dopunjava i osvežava kako bi klub imao kontinuitet i nastavio da postiže ovakve uspehe.undefinedundefined

Newer posts → Početna strana vesti ← Older posts